Najnovije Vesti
-
Zalivni sistem
Zaivni sistem pri kraju.
Pročitajte celu vest -
Eko hrana na web festu 2011
Sajt Ekohrana je kandidat na ovogodišnjem Web Festu 2011. Pomozite nam da na ovaj način promovišemo zdravu ishranu i promovišemo naše hranjive proizvode.
Pročitajte celu vest -
Razmena - kupoprodaja unikatnih i...
Da li Vas interesuje zavesa od pruća? Detalj koji ce Vam popraviti raspolozenje, odvesti Vas u prirodu i izazvati odusevljenje i osmeh prijatelja.
Pročitajte celu vest -
Počeo sa radom sajt Ekohrana
Poštovani, pred Vama je sajt EkoHrane namenjen distribuciji zdrave i čiste, hemijski nezagađene hrane. Jedite zdravo da bi ste i Vi bili zdravi.
Pročitajte celu vest
Jaja sa sumskim pecurkama
» Recepti
Jaja sa sumskim pecurkama
Naberu se šumske pečurke-ovčarke(rudnjače), koje su bele i „pustaju mleko“, a imaju sitnan res, a jedu ih ovce pa su po tome i dobilee naziv „ovčarke“- bele sa krupnim resom, zovu se kozjarke, jer ih jedu koze i one su previše ljute, ali nisu otrovne. Beru se maja i juna u harstovoj šumi posle pojave lisičara i vrganja-na od oko 600 metara nadmorske visine.
Mogu se šumske pečurke kao u stara vremena peći-posoljene, na ognjištu(žaru- vatri i u prirodi) a i na plotni šporeta ili relni u tepsiji . Najčešće se danas sakuplja i stavlja u zamrzivač i zimi pravi od nje čorba ili supa, a može i da se suši na suncu i da se koristi zimi za upotrebu kao predjelo u supi. Kao sirova pečurka se očisti i obari u slanoj vodi, ocedi i isecka, potom se stavi u zejtin ili mast tiganja i na određenoj vatri-temperaturi na ringli šporeta se prži dok ne zažuti-potom se uzmu nekoliko svežih jaja(po potrebi) i i onda se umeša i napravi pamflet sa jajima i pečurkama koji se služi za doručak ili večeru sa kiselim mlekom ili jogurtom.